Från äpple till must:
Så här fungerar det: du lämnar in dina äpplen till mustning hos oss, vi tvättar, krossar, pressar, pastöriserar, kyler ner och packar äppelmusten i trelitersboxar för 110kr st.
Du kan även få äppelmusten i 33 cl flaska.
Fråga efter aktuellt pris vid inlämning av äpplena.
Musten är hållbar i minst ett år i rumstemperatur (oöppnade) .
Öppnad box håller flera veckor i kylskåp.
Äpplen som är mögliga, för mjuka eller ruttna kan vi inte musta på.
När är äpplena mogna?
Skalet säger mycket. Doft och färg på skalet talar om för dig om äpplet nått sin mognad.
Ett annat knep är att kolla kärnorna, om de är bruna är äpplet moget.
Är det svårt att plocka av äpplet från grenen är det inte moget.
För små kart och outvecklade äpplen ger en oangenäm smak.
Minsta mängd är 50 kilo, dvs tre stora pappkassar.
Detta ger i allmänhet ca 20-25 liter must.
Övermogna äpplen är inte lämpliga som mustäpplen.
Transparanger är tidiga (aug) men känsliga, så kolla att de inte är för mjuka.
Lista över några äppelsorter och deras ungefärliga plocktider:
Augusti: Agnes,
Transparente Blanche,
Gyllenkroks Astrakan.
September:
Discovery, Gravensteiner, Oranie.
Oktober:
Aroma, Cox Pomona, Åkerö, Signe Tillisch, Rubinola, Ingrid Marie, Elstar och Borgherre.
November:
Ingrid Marie
Vi köper också in äpplen i vissa fall. Detta avgörs av tillgången i säsong.
Kontakt: Jocke 0737 83 62 79
E-post: jocke@skedetmust.se
