MUSTERIET

Allt handlar om balans

Hur Skedets mikromusteri fungerar och planerar

Urval

Att hitta rätt mognad och sort är viktigt. Äpplet ska vara krispigt och kärnorna bruna. Sötma och syra balanserar mustens karaktär. För söta, övermogna och mjuka äpplen ger ett sämre resultat.

Tvätt

Frukten tvättas och sorteras ytterligare en gång för att säkerställa kvaliteten.

Krossning

Med en mekanisk fruktkross skapas möjligheter för äpplets saft att kunna pressas optimalt.

Pressning

Kallpressning med en hydropress där pressdukens finmaskighet och avsilning är av betydelse för slutresultatet.

Pastörisering

En varsam pastörisering av musten ger en hållbarhet på upp till ett år.

Fyllning

Musten fylls i treliters bag-in-boxbehållare och flaskor och kyls ner omedelbart.

Märkning

Vi etiketterar och förpackar vår äppelmust själva.

Lagring

Äppelmusten kan lagras i rumstemperatur och är hållbar i minst ett år. En torr mörk och sval miljö är att föredra vid längre förvaring.

Musteriet öppnar i augusti. Välkomna!

Lite info inför mustningen:
Man brukar säga att på ett kilo äpplen får man ut en halv liter äppelmust. Kolla att äpplet är moget genom att smaka och undersöka om kärnorna är mörka. Minsta mängd äpplen för att kunna producera äppelmust i vår hydropress är 50 kilo.
Det är viktigt att äpplena inte är mögliga eller angripna, skär itu äpplet och kolla om du är osäker på hur moget det är.
Äpplet tvättas, krossas och kallpressas i vår hydropress, för att sedan pastöriseras för lång hållbarhet. Musten är ofiltrerad för att få med alla smakerna.
Boxarna håller upp till ett år oöppnade. Vi förpackar musten i treliters bag-in-boxkartonger. Priset är 110 kronor för en kartong vid inlämning av egna äpplen.
Välkommen att höra av dig: info@skedetmust.se
Telefon 0737 83 62 79